Superjunnu Jarkko Forss – Kohti avointa sarjaa

 
RB Gymiltä on tullut useita maailmanennätyksiä vain sen 4 olemassaolon aikana. Salin jäsenet ovat rikkoneet historian suurimpia tuloksia, eli ALL TIME World Record tuloksia, niin naisissa, miehessä , junioreissa kuin avoimessakin sarjassa. Näitä ennätyksiä on myös tehty jokaisessa lajissa, eli kyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa. Tämä ei rajoitu vain multiply varustukseen, vaan sama tarina on jatkunut myös single ply ja raw luokissa. 

Alla tilannekatsaus ja pieni haastattelu yhdestä alkuperäisjäsenestä Maria jokipalon toimesta:

 

Jarkko -Force- Forss

 

Kilpailijaesittelyssä Jarkko Forss!

Jarkon halusin ottaa esittelyyn ihan siitä syystä, että hän on maan menestyneimpiä varustenostajia junioreissa sekä penkissä, että voimanostossa. Jarkko on paljon kovempi nostaja, kuin itse itseään mainostaa, ja siksi halusin nostaa hänet esille.
 
Jarkko, joka tunnetaan myös lempinimellä Jake, on 24-vuotias erittäin kohtelias, nöyrä ja äärettömän mukava voimanostaja alun perin Kerimäeltä. Nykyään Jarkko asuu tyttöystävänsä kanssa Savonlinnassa.
 
Mies myöskin työskentelee sekä treenaa Savonlinnassa, RB Gymillä, joten kaikki tarvittava on lähellä ja kätevästi saatavilla.
Tämän lisäksi hänellä on myös loistava tiimi treenikavereita sekä alan ammattilainen valmentajana nimenomaisessa tiimissä, kaikki aina valmiina auttamaan, jos ja kun apua tarvitaan, edesauttaa ja oikeastaan on ollut ehto sille, että Jarkko on niin menestynyt nostajana kuin on.
 
Suurin kiitos Jarkon mielestä kuuluu ehdottomasti valmentajalle, Kalle Räsäselle, joka ei esittelyjä kaipaa. Jarkon mielestä Kalle on paras valmentaja, mitä voi kuvitella, ja nostaa esille mm. sen miten on neuvomassa ja korjaamassa virheitä aina heti ja välittömästi sekä Kallen oman kokemuksen nostajana. Ehkä varustenostamisessa se varsinkin vaatii sen, että valmentajalla pitää olla kokemusta varusteista itsellään, että voi auttaa siinä muita. Yhdyn täysin tuohon, että Kalle haluaa korjata tekniikkaa armottomasti, koska hän on erittäin kriittinen sen suhteen, eikä vähiten, kun on kyse hänestä itsestään. Näiden kahden nostamista onkin ilo katsella!
 
Kalleen Jarkko tutustui erään Kallen valmennettavan kautta, kun aloitteli treenaamista tehden tämän kaverin ohjelmaa syksyllä 2013.
 Kalle bongasi lahjakkuuden ja kutsui hänet kanssaan treenaamaan Savonlinnaan Jyrylle.
 
Ensimmäiset kisansa Jarkko kävi tammikuussa 2014 raakana, mutta siirtyi saman tien varustenostamiseen, jossa ekat kisat kävi heti saman vuoden maaliskuussa!
Kalle on siis koutsannut Jarkkoa alusta alkaen ja koutsaa edelleen.

 
Kalle ja Jarkko, Cornwall 2018.
 
 

Treenit 

Jarkko treenaa neljä kertaa viikkoon, kolme viikkoa kovempaa treeniä ja joka neljäs viikko kevennetään.
Treenit ottaa pari tuntia kerrallaan aikaa ja ne hän tekee aina saman treeniporukan kanssa ja helvetin hyvin varustellulla voimailusalilla, joka on Kallen omistuksessa.
Viikon neljästä treenistä kaksi on aina nk. max effort -treeniä ja kaksi nopeustreeniä. Kovan kyykyn ja penkin hän tekee joka viikko ja kovan vedon kolmesta neljään viikon välein.
Jokaisessa treenissä hänellä on jonkunlaista varustetta päällä alakropalle, penkissä paidalla tehdään kahden, kolmen viikon välein.
Kevennysviikolla tehdään pääasiassa apuliikkeitä, joskus harvoin pääliike raakana kuten bambupenkki ilman mitään varustetta.
 
Treeneihin ei sisälly siis mitään taikatemppuja, vaan pitkäkestoinen ja yhtäjaksoinen työskentely taitavan valmennuksen kanssa vie eteenpäin. Jos haluaa menestyä kilpaurheilussa, pitää olla omistautunut.
 
 

Kilpailuihin valmistautuminen 

Sen lisäksi tietysti, että treenataan oikein ja säännöllisesti, eli miten valmistaudutaan kisoihin juuri ennen?
 
Jarkko nostaa alle 82,5 kg painoluokassa, joten kisavalmistelut edellyttävät noin seitsemän kilon painonvetoa.
Joten veden tankkaaminen täytyy aloittaa viittä päivää ennen puntaria, ja vesimäärää nostetaan keskiviikkoon asti, jos oletamme että puntari on perjantaipäivänä. Juomista jatketaan puntaria edeltävään puoleen päivään asti, jolloin se lopetetaan kokonaan. Syöminen loppuu myöskin puntaria edeltävänä päivänä. Suola jätetään pois kisaviikolla ja hiilaria vähennetään reippaasti. Painoon pääseminen edellyttää usein myös saunomista. Stressiä Jarkko ei kauheasti ota, koska painonveto on tuttua puuhaa.
 
Kisaviikolla tehdään enää pari treeniä. Kyykyssä pari nopeaa ykköstä kuten vedossa, penkissä raakana pari ykköstä tai kakkosta, nopeita ja helppoja nostoja.
Apuliikkeet ovat kisaviikolla enää pumppailua kohtalaisen kevyesti.
Kyykyn ja vedon Jarkko keventää kaksi viikkoa ennen kisoja ja penkin puolitoista viikkoa ennen.
 
Jännitys iskee puntarilla, tai vasta kisapäivänä kun pääsee pelipaikalle.
Kyselin Jarkolta mm. meditoimisesta ja muusta henkisestä valmistautumisesta kisoihin, mutta ainakaan tuota meditoimista hän ei harrasta. Minulle tuli asiasta sellainen kuva, että hän luottaa siihen, että tehty työ palkitsee kisoissa ja sillä mentaliteetilla mennään.
 
 

Kilpaileminen 

Kuten jokainen päivä, se alkaa hyvällä aamupalalla kuten kunnon urheilijan konsanaan kuuluukin päivänsä aloittaa. Jarkko ei syö kuitenkaan liian täyteen, jotta jaksaa syödä sitten kisan aikanakin. Tämä voi kuulostaa turhalle, mutta ei tuollaisia kisoja jaksa 100% suorittaa ilman riittävää energiaa. Huomautus suunnattu lähinnä teille, jotka jännitätte niin paljon, ettei ruoka maistu.
 
Kisan alkuun Jarkko katsoo paikat valmiiksi, missä mitäkin on ja millainen on kalustus. Valmentajan kanssa katsotaan nostoja ja tuomarilinjaa; kuinka pitkät merkit jne. Lämmittelyraudat mietitään myös yhdessä, tosin samoilla koroilla mennään kuin treeneissä.
Tavoite kisaan on etukäteen tiedossa.
 
Osa pysyttelee kisoissa omissa oloissaan kuulokkeet päässä, mutta ei Jarkko.
Jarkko ei malta pysytellä paikallaan ja haluaa jutella valmentajan kanssa läpi kisan. Ennen nostoja puhutaan taktiikkaa ja nostojen välissä mietitään, onko parannettavaa ja jos on, niin sitten keskitytään siihen.
 
Musiikki on Jarkolle tärkeää ja sillä on suuri merkitys sen suhteen, että oman nostobiisin hän toivoo soivan oman nostamisen aikana. Joskus kun kisa on mennyt ”päin helvettiä”, nostobiisi myöskin vaihtuu hyvin äkkiä.
 
Olen nähnyt Jarkon kisaavan monta kertaa, ja täytyy sanoa, että se itsensä psyykkaaminen ja itsestään kaiken irti ottaminen sujuu Jarkolta kyllä erittäin hienosti!
Jarkko sanookin, että nostojen välissä mietitään, mutta nostojen aikana pää on tyhjä!


Jarkko valmistautumassa nostoon, Irish Pro 2019.
 
  

Tavoitteet ja parhaat kisatulokset

Jarkolla on selvät sävelet ja kovat tavoitteet! Seuraava tavoite on ei vähempää kuin kaikkien aikojen maailmanennätys single ply (yksikankaisilla) penkkipunnerruksessa -82.5 kilon painoluokkaan, 322.5kg!
Tämä olisi tarkoitus saavuttaa lokakuussa penkin ja vedon sm-kisoissa. Niihin ei ole enää pitkästi aikaa, mutta onneksi Jarkolla tuntuu olevan penkki kovassa iskussa ainakin treenien perusteella.
 
Voimanostossa seuraava tavoite on tehdä 1000kg yhteistulos yksikankaisilla alle 82.5 kiloisena! Sekin olisi uusi kaikkien aikojen maailman ennätys. Tonnin Jarkko onkin jo tehnyt 2018, mutta monikankaisilla.
Tämän maailmanennätyksen Jarkko koittaa mahdollisesti rikkoa jo tämän vuoden lopulla, mutta saattaa mennä myös 2021 keväälle.
 
Siinä on huikeat tavoitteet huikealle nostajalle, paljon tsemppiä!

 

Jarkon specsit

 
Multi ply voimanosto:

15.12.2018, miehet junior 23v, -82.5kg painoluokkaan

Kyykky 400kg, All time world record.
Penkki 300kg, All time world record.
Veto 300kg
Yhteistulos 1000kg, All time world record.
 
  
Multi ply penkkipunnerrus:

9.9.2018, miehet junior 23v, -82.5kg painoluokkaan

310.5kg penkki, All time world record.

22.9.2019, miehet junior 23v, -90kg painoluokkaan
 
325kg penkki, All time world record.
 
 
 
Jarkko 325kg penkki, Irish Pro 2019.

Hurjat lukemat, josta syystä tituleerasin Jarkkoa yhdeksi kovimmista junnunostajista alussa. Seuraavaksi hän epäilemättä laittaa ennätykset uusiksi myös avoimessa!
 
Näihin tunnelmiin on hyvä lopettaa, joten kiitos paljon Jarkolle haastattelusta ja oikein hyviä treenejä sinne!
Toivottavasti nähdään sinut pian kisalavoilla voimailun merkeissä ja siihen asti,
 
Stay strong!

-Maria Jokipalo